Spoedhulp
Er kan altijd iets misgaan met of kapot gaan aan je beugel. Gelukkig geeft dit zelden acute problemen die meteen verholpen moeten worden, maar gaat het meestal om ongemak waar je ook zelf wat aan kunt doen. Overdag kun je altijd bellen met de praktijk (tel. 0413-254982) om een afspraak te maken om je probleem te laten verhelpen. In het weekend is er een nooddienstregeling waarbij een orthodontist bereikbaar is om je van acute pijnklachten af te helpen. Let op: dit is ook echt alleen voor acute pijnklachten ten gevolge van de beugel waar je zelf niets aan kunt doen om dit te verhelpen. Een losse bracket valt daar dus niet onder! In de meeste gevallen kun je met behulp van het lijstje hieronder het ongemak grotendeels verhelpen en dan maandag met onze praktijk bellen om de beugel weer te laten herstellen.
Activator
Vaste beugels / brackets
Bij een activator of blokbeugel krijg je de eerste dagen wat gevoelige tanden en pijn aan je kaak- en kauwspieren. Dit komt omdat de beugel op je tanden klemt en deze druk zijn je tanden niet gewend. Na 2 tot 3 dagen verdwijnt de gevoeligheid van de tanden vanzelf.
Je kunt ook het gevoel hebben dat je tanden wat losser staan, maar dit is niets om je zorgen over te maken. Omdat de blokbeugel je onderkaak in een andere stand houdt dan je normaal hebt, krijg je ook wat spierpijn aan je kaakspieren. Soms kan dat ook wat lichte hoofdpijn geven maar dat gebeurt niet vaak. Ook deze spierpijn verdwijnt vanzelf na 2 tot 4 dagen.
Als de blokbeugel ergens op je tandvlees of op je kaak drukt is dat niet goed. Probeer de beugel toch zoveel mogelijk in te houden en bel met de praktijk om een afspraak te maken om het probleem te verhelpen. Meestal moet er een klein beetje van het plastic van de beugel worden afgeslepen of is er een draadje verbogen wat weer recht gebogen moet worden. Als je de beugel probeert zoveel mogelijk in te houden kunnen wij precies zien waar de beugel drukt en kunnen we het probleem goed verhelpen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om binnen enkele dagen naar de praktijk te komen (bijvoorbeeld als je op vakantie bent), dan kun je het beste de beugel 2 dagen uitlaten en daarna opnieuw proberen te beugel te gaan dragen. Soms is hiermee het probleem ook opgelost. Als je merkt dat de beugel toch weer op dezelfde plaats gaat drukken en pijn geeft dan zit er niet veel anders op dan te wachten tot je naar de praktijk kunt komen.
Breekt er een stuk van de beugel af of breekt er een draadje van de beugel (kapotte blokbeugel), dan moet je toch proberen de beugel in te houden. Wel zo snel mogelijk een afspraak maken met de praktijk om dit te laten herstellen.
Bij een vaste beugel zitten er allemaal plaatjes of slotjes op je tanden gelijmd en daar doorheen loopt een draad die druk zet op de tanden en kiezen. Door deze druk gaan je tanden verschuiven en komen ze recht te staan. Als je net een plaatjesbeugel op je tanden gelijmd hebt gekregen worden je tanden erg gevoelig. Dit duurt gemiddeld tussen de 2 en 5 dagen. Als de gevoeligheid erg pijnlijk is mag je hier gerust een pijnstiller (paracetamol) voor nemen. De een heeft meer dan de ander . Dit is erg verschillend en van te voren niet te voorspellen. De eerste keer, als je net de beugel hebt gekregen, is deze last wel altijd het ergste. Bij de volgende controles van je beugel zul je merken dat je tanden weer een paar dagen gevoeliger worden, maar lang zo erg niet als de eerste keer en het duurt ook minder lang.
Als je net een beugel hebt gekregen, zullen ook je wangen en lippen aan de binnenkant moeten wennen dat ze tegen de plaatjes aan liggen. Dit kan wat irritatie geven en er vormt zich een soort eelt laagje aan de binnenkant van je wangen en lippen zodat het niet meer gaan irriteren. Als je hier toch veel last van hebt, kun je de was gebruiken die je meegekregen hebt toen je de beugel kreeg. Door de was op het plaatje te plakken voelt dit plaatje veel minder scherp aan en verdwijnt de irritatie (tip: maak het plaatje eerst goed droog met een zakdoekje want dan blijft de was er veel beter en langer op zitten).Als de draad die door de plaatjes loopt aan de achterkant uitsteekt en scherp is (uitstekende draad), kun je ook proberen dit met de was te bedekken. Helpt dit niet bel dan met de praktijk, zodat wij dit uitstekende stukje draad voor je kunnen afknippen. In noodgevallen, bijvoorbeeld in het weekend of als je op vakantie bent, mag je ook proberen het uitstekende draadje zelf af te knippen. Dit gaat het beste met een klein spits kniptangetje of met een nagelknipper.Zit er een plaatje los (los plaatje/slotje) en heb je hier geen last van dan kun je dit gewoon zo laten zitten. Wel de eerstvolgende werkdag met de praktijk bellen om een afspraak te maken om dit plaatje weer vast te laten zetten.
Als het achterste plaatje loskomt, dan kan dit plaatje op en neer gaan bewegen en in je tandvlees of wang gaan prikken. Ook dan moet je bellen met de praktijk om een afspraak te maken om dit te herstellen. In noodgevallen kun je proberen het losse plaatje zelf af te knippen. Hiervoor heb je een kleine spitse kniptang of een nagelknipper nodig. Je moet dan de tang net voor het losse plaatje op de draad zetten en daar de draad doorknippen. Het laatste plaatje komt daardoor los van de rest van de boog te zitten en kan uit je mond gepakt worden.
Buitenbeugel
Een buitenbeugel, of head gear genoemd, drukt de bovenkiezen wat naar achteren. Het is normaal dat de bovenkiezen waar deze buitenbeugel op vast zit, wat gevoelig worden en wat losser gaan zitten. Deze gevoeligheid is de eerste 2 tot 4 dagen nadat je de beugel gekregen hebt het ergste. Daarna zal het vanzelf minder worden. Toch kan het wel zo zijn dat je af en toe de kiezen weer iets meer voelt, maar echt pijn mag het niet doen. Heel belangrijk is dat je de kiezen waar de buitenbeugel op drukt, en waar dus de bandjes op gelijmd zijn, goed poetst. Dit is wat lastiger door de bandjes en er blijft makkelijker eten achter de bandjes hangen. Poets je dit niet goed weg, raakt het tandvlees ontstoken en worden je kiezen heel snel gevoelig en pijnlijk. Dus altijd extra goed over de bandjes heen poetsen! De buitenbeugel kan ook wat irritatie aan de binnenkant van je wang geven of bij de mondhoeken. Ook hier ben je na een paar dagen wel aan gewend. Eventueel de lippen en mondhoeken vettig houden met labello of vaseline wil wel helpen.Merk je dat het bandje op je bovenkies los zit (los bandje), dan moet je de buitenbeugel niet meer in doen en zo snel mogelijk met de praktijk bellen om een afspraak te maken om dit bandje weer opnieuw op je kies vast te lijmen. Het "losse" bandje kun je gerust op je kies laten zitten voor enkele dagen. Kun je niet binnen 4 tot 5 dagen op de praktijk terecht om dit bandje weer vast te laten zetten, dan is het beter om dit losse bandje van je kies af te schuiven met je vingers. Het bandje goed bewaren en meenemen naar de praktijk als je de afspraak hebt om het bandje weer vast te laten lijmen.
Retentie draadje of spalkje
Meestal zal er na afloop van de beugelbehandeling een draadje achter je voortanden worden geplakt om je tanden mooi recht te houden. Dit draadje is je garantie dat de tanden niet meer terug kunnen groeien in de oude stand. Het zal duidelijk zijn dat je dus heel zuinig moet zijn op dit draadje. Komt het draadje toch los (losse spalk) dan is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken om dit weer vast te laten zetten. Nooit het draadje uit je mond trekken, maar wat vast zit, vast laten zitten! Is het draadje toch helemaal los gekomen dan moet je dit draadje goed bewaren en meenemen naar de praktijk om weer vast te laten zetten. Dit draadje is namelijk precies op maat van jouw tanden gemaakt. Als je het draadje niet meer hebt, zal er eerst een afdruk gemaakt moeten worden om een nieuw draadje te laten maken. Dit betekent extra kosten en een extra afspraak om het nieuwe draadje weer vast te laten zetten. Komt het draadje in het weekend los, dan kan dit tot maandag wachten om weer vast te laten zetten. Je hoeft hiervoor dus niet naar de weekend nooddienst.