
Activator

Buitenbeugel
Beugels
Soorten Beugels
Er zijn een heleboel verschillende soorten beugels. Zeker de laatste jaren zijn er grote ontwikkelingen in de orthodontie geweest, waardoor er nieuwe soorten beugels zijn bijgekomen en bestaande beugels verder technisch zijn verbeterd. Op de site www.orthodontist.nl is een goed overzicht van de verschillende soorten beugels te vinden. Hieronder worden de door ons meest gebruikte beugels in het kort besproken.
Grofweg kunnen de beugels in twee categorieën worden onderverdeeld:
1. beugels om de groei en stand van de kaken te veranderen
2. beugels om de stand van de tanden te veranderen.
Vaak zit er overlap tussen deze 2 categorieën. Dat wil zeggen dat beugels die de stand van de kaken veranderen ook de stand van de tanden veranderen. Een beugel werkt niet bij iedereen hetzelfde dus wat bij de een een goede beugel is kan voor een ander minder goed werken. Aan de hand van het onderzoek (röntgenfoto's en gebitsafdrukken) en onze ervaringen kunnen we meestal wel een goede voorspelling van het eindresultaat maken. Een goede medewerking van de patiënt (beugel /elastiekjes voldoende uren dragen en je tanden goed poetsen!!!) is daarbij wel noodzakelijk.
Activator
Een activator, meestal blokbeugel genoemd, is een beugel die je zelf in- en uit kunt doen. Hij zit dus ook los in je mond. Het is een groot stuk plastic met ijzerdraadjes eraan die precies op maat van je gebit gemaakt wordt. Hoe het plastic en de ijzerdraadjes gevormd moeten worden varieert per persoon. Er zijn dus vele verschillende uitvoeringsvormen van een blokbeugel. Afhankelijk van de stand van je kaak en je tanden wordt voor een bepaald type gekozen.
Het doel van een activator-behandeling is de groei van de bovenkaak naar voren tegen te houden en de groei van de onderkaak naar voren juist te stimuleren. Hiermee kan een overbeet (boventanden staan meer naar voren ten opzichte van de ondertanden) gecorrigeerd worden.
Het belangrijkste van de activator-behandeling is het aantal uren per dag dat de beugel gedragen wordt. Dit moet minimaal 12 uur per dag zijn om een goed effect te kunnen krijgen. Om te controleren of de beugel ook goed gedragen wordt gebruiken wij sinds kort standaard een elektronische chip in de beugel. Deze chip registreert ieder kwartier van de dag of de beugel in de mond zit en slaat deze gegevens op. Als je voor controle met de beugel bij ons komt kunnen we deze chip uitlezen en tot 3 maanden terug precies zien wanneer je de beugel gedragen hebt. Op de website www.orthosmart.nl is hierover meer informatie te vinden.
Een activator-behandeling duurt al gauw tussen de 1 en 2 jaar, maar dit is afhankelijk van de grootte van de afwijking die gecorrigeerd moet worden. Een activator werkt alleen bij iemand die nog in de groei zit, dus bij volwassenen heeft het dragen van een activator geen enkele zin.
Buitenbeugel
Een buitenbeugel bestaat uit 2 onderdelen;
1. bandjes of ringetjes die op de bovenkiezen worden gelijmd en waar buisjes op vast zitten.
2. de eigenlijke buitenbeugel.
Dit is een metalen boog waar een elastische band aan vast zit. De metalen boog kan in de buisjes, die op de banden zitten, geschoven worden. Je kunt dus zelf de buitenbeugel in- en uitdoen. De elastische band loopt achter in je nek en trekt daardoor de bovenkiezen naar achteren. Met een buitenbeugel kan ruimte gemaakt worden in een bovenkaak of kan de groei van de bovenkaak naar voren worden tegengehouden.